консултант-експерт: Валя Бойчева

HACCP-SISTEMI.BG

+359 988 357 062
valya.konsult@gmail.com

Блог

Image thumbnail

Блог

Изисквания за откриване на джелантерия за приготвяне на италиански сладолед

Италианския сладолед е един от най- вкусните ледени изкушения през летния сезон и не само.

Истинския италиански сладолед се приготвя от висококачествени суровини- прясно мляко, сметана, пюре от пасирани пресни плодове, ядкови тахани, ядкови напитки,  шоколад, какаов крем, подправки- пресни и изсушени, ароматни алкохолни напитки и др. За подслаждане може да се използва кристална бяла и кафява захар, пчелен мед или стевия. В някой видове сладоледи сладостта се дължи на вложение суровини (шоколад, плодове и др.) Допуска се да се влагат и пресни яйца или сухи яйчни продукти, когато се изисква по рецептура.

За украси се използват бисквити, бишкоти, бонбони, пресни плодове и други суровини съобразно

Джелантерия, като наименование все още не съществува в списъка с обектите на БАБХ, но може да изпишете, като рекламното наименование.

Сладолед може да се приготвя в следните видове обекти- кулинарни магазини, снек- бар, магазини за производство и реализация на място и др. В различните Областни дирекции по безопасност на храните в България имат различни предпочитания за наименование на обектите за приготвяне на сладолед, ето защо ако искате да приготвяте и предлагате сладолед ще Ви разясним какво точно ще изискват контролните органи да регистрирате в зависимост от населеното място.

За да регистрирате обект за приготвяне на италиански сладолед е необходимо да осигурите следните условия:

1. Складово помещение оборудвано с:

– рафтове и стелажи и скари;

– хладилни съоръжения за съхранение на суровини (мляко, сметана, плодове и др.);

– допуска се в складовата площ да има подготвителна плот с мивка и плот за обработка на плодовете и  пресните подправки (не е задължително);

2. Работно помещение с обособени:

– подготвителна площ с мивка и работен плот за обработка на плодове и пресните подправки (допуска се да е в склада);

– подготвителна площ с мивка и работен плот за измиване на яйца само ако ги използвате (измиват се механичните замърсители от черупките, забранява се дезинфекцията);

– хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа;

– площ за приготвяне на сладоледа оборудвана с машина за сладолед, пастьоризатор, пасатори, уреди за разтапяне на шоколад и друго работно оборудване.

Допуска се в същия обекта да се приготвят и гофрети, палачинки вафлени кофички, сандвичи, топли напитки, фреш, коктейли и др., като за целта трябва да има работно оборудване и работни плотове. При приготвяне на палачинки е необходимо да осигурите вентилационна система или аспиратор. Ако приготвяте гофрети не е необходимо.

При приготвяне и на други храни е необходимо да се съставят работни графици.

3. Санитарно- битови площи:

– санитарен възел за персонала, като може да се използва и от клиентите;

– санитарно- битова площ за преобличане на персонала, като за обекти с по- малко персонал се допуска и само един гардероб, който може да се разположи в складовата площ.

– шкаф за съхранение на препаратите  и площ за съхранение на инвентара за почистване и дезинфекция.

4. Търговска площ оборудвана с:

– минусова/и хладилна/и витрини за съхранение на сладолед;

– плюсови хладилни витрини за напитки;

– рафтове и стелажи;

– кафе- машина (не е задължително);

– уреди за приготвяне на палачинки и гофрети (не е задължително);

– щанд за продажба с везни;

– пространство за съхранение на инвентар (кофички, лъжици, чаши, бъркалки и др.);

– миялна машина (не е задължително).

В търговската площ в зависимост от вида да се осигурят и места за клиенти.

Общи санитарно- хигиенни изисквания за помещенията:

Повърхностите на пода, стените, таваните и работните повърхности трябва да са изработени от материали, които позволяват лесно почистване и дезинфекция.

Няма конкретни изисквания за използваните материали.

Подовите настилки може да е изграден от теракот, гранитогрес, мозайка, ламинат и др. Стените може да са боядисани с латекс или други бои, като около мивките и работните плотове трябва да са облепени с фаянсови плочи или друг материал (ПВЦ, термо плот др.), които позволяват измиване и дезинфекция.

Тавана може да е боядисан с латекс или други бои, които позволяват лесно почистване.

Работните плотове може да са произведени от алпака, термо- материал, пластмаса и др.

Мивките може да са от алпака, порцелан или пластмаса.

Всички прозорци, които се отварят за да осигурят естествена вентилация трябва да са снабдени със защитни устройства.

Необходимо е да се осигурят миещи и дезинфекционни препарати за отделните повърхности.

При използване на дезинфекционните препарати трябва да се спазва стриктно процентното съотношения посочено от производителя или доставчика.

Необходими документи и разрешителни

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 5 от Регламент (ЕО) 852/2004 относно хигиената на храните и чл. 10 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г.

1. НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

3. Технологична документация за сладоледа;

4. Мониторинга програма за  изследване на продукти;

5. Програма за управление на отпадъци;

6. Примерно меню, посочено от Вас с определени алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите.

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След подаване на документите до 5-тия работен ден обекта се вписва в Национален регистър на обектите за търговия, производство и обществено хранене. Процедурата е с съобразно чл. 26, ал.6 от Закона за храните, обн. в ДВ бр. 52/2020г. изм. и доп. ДВ. бр. 13/2021г.

Това е Вашето Удостоверение за регистрация. Вече не се издава разрешително на хартиен носител.

Макар, че обекта е вписан не може да започнете работа по-рано от 14-тия календарен ден от датата на подаване. Например подавате на 03.01.2022г., обекта ще бъде вписан в регистъра на 09.01.2022г., но ще може да започнете работа на 16.01.2022г. Процедурата е съобразно чл. 26. ал. 2, т.11 от Закона за храните.

Това го е решил законодателя.

Проверката от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на харните е до 60-тия календарен ден от вписването на обекта в регистъра, т.е след 5-тия работен ден, съобразно изискванията на чл. 26, ал 9 от Закона за храните.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа. Разработката по трудова медицина се проверява от инспекцията по труда.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина. Работим с квалифицирани специалисти.

Това са основните изисквания за регистрация на обект, в който се приготвя сладолед и се предлага на място.

 Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева

Напиши коментар

error: Съдържанието е с авторски права !!!