консултант-експерт: Валя Бойчева

HACCP-SISTEMI.BG

+359 988 357 062
valya.konsult@gmail.com

Блог

Image thumbnail

Изисквания за регистрация на кулинарен магазин

През последните години броят на откритите кулинарни магазини в страната се разраства. От 2020г. до 2024г. най-много се регистрират в БАБХ магазини, в които се приготвят храни.

В настоящата статия ще се постарая да  изтъкна причините, поради които кулинарните магазини работят успешно и ще Ви запозная с основните стъпки за устройство, и регистрация в БАБХ.

Инвестицията в кулинарен магазин си заслужава защото:

– забързани и натоварени със служебни ангажименти хората имат все по-малко време да приготвят храна в домовете си;

– разнообразното обедно хранене е все по-предпочитано от хората, които работят в офиси, на строителни обекти и др.;

– столовото хранене в предприятията отдавна не съществува, поради което много управители организират доставка на храна до работните места на служителите си;

– в кулинарните магазини могат да се приготвят храни за кетъринг, при организация на частни партита.

Мога да изтъкна и много други причини, но спирам до тук с предимствата и ще се постарая да Ви опиша основните стъпки за регистрация на кулинарен магазин.

Основни стъпки за регистрация на кулинарен магазин:

 Първа стъпка:

Регистрация на фирма:

необходимо е да регистрирате ЕООД, ООД, ЕТ или друга юридическа форма, която да Ви дава право да извършвате търговия с храни. Фирма се регистрира от юристи или счетоводители.

Втора стъпка:

Намиране на помещение със статут по ЗУТ на търговски обект.

Това е много важно и се изисква от 09.06.2020г. с влизането в сила на Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г. Документите се изискват съобразно чл. 26, ал. 1 т. 2 от ЗХ.

Трета стъпка:

Осигуряване на необходимата материално-техническа база, както следва:

  1. Складово помещение- оборудвано с рафтове, стелажи и хладилни съоръжения при необходимост. Допуска се за обекти с по-малък капацитет да няма хладилници в склада.
  2. Работно помещение с обособени:
  • Подготвителни площи за отделните групи храни, като всяка подготвителна площ се оборудва с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и отделен работен инвентар. За обекти с по-малък капацитет е необходимо е да има най-малко 2 мивки за подготовка на суровините, които да се използват по график и една хигиенна мивка за измиване на работна посуда и ръце на персонала. До подготвителните площи се осигуряват хладилни съоръжения за съхранение на заготовки.
  • Кът за термична обработка, който да се оборудва с необходимите уреди за приготвяне на храни- печка, конвектомат, котлони, фритюрник и др. На уредите, които отделят пари се монтира вентилационен чадър или аспиратор. В случайте, когато няма отводи в сградата се допуска аспиратор с карбонови филтри. Осигурява се при необходимост хладилно/и съоръжения за съхранение на готови за консумация храни.
  • Търговска площ за предлагане на храни, която се оборудва се с щанд за продажба, хладилни витрини и топли витрини за съхранение на готови за консумация храни. Ако храната се разнася до крайни клиенти с дистрибуторски фирми не е необходимо да имате търговска площ.
  • Санитарен възел за персонала, който се оборудва с тоалетна чиния, мивка с течаща топла и студена вода, средства за измиване, дезинфекция и подсушаване на ръцете.
  • Санитарно-битов кът или помещение за преобличане на персонала, който се оборудва с гардероб/и или закачалки.
  • Площ за съхранение на препаратите и инвентара за почистване, който може да се изгради в преддверие на тоалетната или в изолиран кът на територията на обекта.
  1. Разработване на документация по безопасност на храните:
  • НАССР система за анализ и контрол на критично-контролните точки;
  • Система за самоконтрол;
  • Технологична документация за част от храните (тестени изделия, сладкарски изделия и др.);
  • Мониторингова програма;
  • Процедура за акриламид за тестени изделия и пържени картофи.
  • Програма за СЖП отпадъци.
  1. Регистрация в БАБХ, като се подадат документи в областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта.

Подават се следните документи: заявление за регистрация, договор за наем, документ за статут съобразно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

До 5 работни дни от подаване на заявлението и приложените документи обекта се вписва в националният регистър на БАБХ, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 7 от Закона за храните. Дейност може да започнете не по-рано от 14-тия календарен ден от подаване на подаване на заявлението, съобразно изискванията на чл. 26, ал. 2, т.11 от Закона за храните. От 5-тия работен ден не може да започнете дейност, но може да подадете заявление за регистрация за работно време ако се намирате на територията на София. Разрешително за работно време за търговски обекти, които работят до 22.00 часа в другите области не се изисква.

  1. Изготвяне на документация по трудова медицина ако имате наети работници.

Ако имате регистриран по Търговския закон, като ЕООД, ООД, ЕТ и др. и работите само управителите не е необходимо да имате разработка по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на кулинарен магазин.

Автор: Валя Бойчева

За повече информация се ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com, уеб сайт: hassp-sistemi.bg или се обадете на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Не копирайте статията без знанието на автора в сайтове, фейсбук страници и блогове!  При копиране и публикуване в сайт или блог без знанието на автора ще се предприемат действия съобразно Закона за авторското право и сродните му права, публ. в ДВ. бр. 56/1993г., изм. и доп. ДВ. бр. 98/2019г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Date:

error: Съдържанието е с авторски права !!!