консултант-експерт: Валя Бойчева

HACCP-SISTEMI.BG

+359 988 357 062
valya.konsult@gmail.com

Блог

Image thumbnail

Блог

Нови изисквания за регистрация на обект за приготвяне на вегетарианска и веган храна

Вегетарианските и веган храни са предпочитани от хора, от различни възрастови групи, които се стремят към здравословен начин на хранене.

За да предлагате вегетарианска и веган храна трябва да регистрирате обект за обществено хранене, като ресторант, бистро, бързо хранене и др. или обект за търговия с храни, като кулинарен магазин, пекарна и др.

Съобразно изискания на  новия Закона за храните, обн. в Д.В. 52 от 2020год. обектите се регистрират в национален, електронен регистър до 5-тия работен ден от подаването на заявлението с приложените към него документи. Обекта може да започне работа не по-рано от 14-тия работен ден от подаване на заявлението и приложените към него документи- списък с групи храни, документи за законност по ЗУТ, договор за наем или документ за собственост. Забележете регистрацията излиза до 5-тия ден, но не може да работите по-рано от 14-тия. От петия до четиринайсетия ден може да подадете заявление за работно време в общината.

Основните нови изисквания:

 • Към заявлението се прилага документ за законност на помещението по ЗУТ т.е статут за предназначението на обекта;
 • Регистрацията се извършва без физическа проверка от контролните органи и е само на електронен носител, не се издава хартиена бланка.
 • Обекта се проверява до 60-тия ден от подаване на заявлението, но след 14-тия ден, тоест обекта трябва да работи, след това да се провери от инспектори от БАБХ.
 • В регистъра се вписват всички групи храни, които са заявени от Вас, т.е спира се корупционната практика да се ограничават групите и да се изнудват  търговците

Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение за сухи продукти, оборудвано с рафтове, стелажи и скари за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения за съхранение на суровини, изискващи хладилни условия на съхранение.

Може да има повече от един склад ако капацитета на обекта е по- голям.

При обекти с по-малък капацитет може да няма склад и да се приемат ограничени количества суровини.

За производства с дистрибуция е необходимо да има и складова площ за съхранение на опаковки- транспортни и индивидуални, както и площ за опаковане и съхранение на готова продукция.

Работна площ с обособени:

Подготвителни площи:

Подготвителната площ представлява мивка/и с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар  От складовете суровините и храните трябва да постъпят в подготвителните площи, които са :

 • Подготвителна площ за зеленчуци, плодове, зеленчуци и кореноплодни.
 • Подготвителна площ за яйца (за вегетарианските);

Може да се използва по график една подготвителна площ за обработка на две групи храни.

Не е задължително да имате всички подготвителни. Допуска се в един подготвителен кът да се обработват две и по изключение повече групи храни.

До подготвителните площи по необходимост се поставят плюсови хладилни съоръжения, в които да се съхраняват суровини, готови за приготвяне на пици. До заготовките се поставя маркировка с дата, час на поставяне и партиден номер.

Не се изхвърля етикета на оригиналната опаковка, до изчерпване на количествата от суровините.

Кът за формоване на продуктите.

 • Необходимо е да се осигури работен плот или плотове за обекти с по- голям капацитет.
 • За съхранение на заготовки ако е необходимо може да се осигури хладилно съоръжение.
 • При приготвяне на тестени изделия или приготвяне на смеси (за десерти от смлени сушени плодове) и теста без брашно се осигурява при необходимост уред за замесване, блендери и др.
 • Хигиенна мивка за измиване на ръцете на персонала (за обекти с по- голям капацитет).

 Кът за термична обработка:

Монтират се уреди за термична обработка, като фурна за печене, скари, фритюрници, котлони и др. Над уредите за термична обработка се поставя ефективна вентилационна система, която да отвежда парите и мазнините.

Уредите за термична обработка са в съответствие с нуждите на обекта.

Умивалня за работна посуда:

В изолиран кът в близо до площта за термична обработка  или в отделно помещение се изгражда умивалня за кухненска, работна посуда. Това е посудата, в която и с която се приготвя храната- тенджери, тави, тигани, кухненски ножове и др.

Осигурява се мивка или две мивки (при по- голям капацитет) с течаща топла и студена вода и съоръжения за изсушаване на кухненската посуда

При обекти с по- малък капацитет мивката за измиване на кухненска посуда може да се използва и за измиване на ръцете на персонала.

Търговска част:

Осигурява се само за обекти за обществено хранене, не е необходимо за производства.

В търговската част се осигурява:

 • бар- плот с мивка, за измиване на посудата от приготвяне на топли и студени напитки (важи за заведения и кулинарни магазини, които предлагат напитки);
 • хладилни витрини за съхранение на напитки;
 • места за клиенти (маси, столове, сепарета и др., важи за заведения и кулинарни магазини с места за клиенти);
 • хладилна витрина за съхранение на  изделия, приготвени в обекта или получени готови (ако е необходимо).
 • топли витрини за съхранение на готови за консумация храни (осигуряват се при необходимост);

Умивалня за трапезна посуда (осигурява се само в заведенията и в кулинарни магазини при необходимост)

За измиване на трапезната посуда се осигуряват две мивки или мивка и миялна машина. В обектите, изградени по- рано може да са осигурени и три мивки, но вече изискванията са по- либерални.

Ако не е осигурена миялна машина е необходимо да осигурите сушилни за изсушаване на трапезните съдове.

Не е необходимо да осигурявате умивалня ако се предлагат храни в еднократни опаковки или посуда. Добре е еднократните опаковки или посуда да са изработени от дърво и харти

Санитарно- битови помещения:

 • Санитарно- битово помещение или кът (за обектите с по- малък капацитет) за преобличане на персонала, оборудван с гардероби или закачалки за съхранение на личното облекло и вещи на персонала. Може да е осигурен само един гардероб ако обекта е с по-малък капацитет.
 • Санитарен възел за персонала с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.
 • Санитарен възел за клиенти с една или две клетки, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване и подсушване на ръцете. Осигурява се само при обекти за обществено хранене т.е не важи за обекти за кулинарни магазини или производствени обекти, които дистрибутират храни до други търговски обекти.

Необходими документи за безопасност на храните

Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 от Закона за храните (Д.В бр. 52/2020г., в сила от 09.06.2020год.).

 • НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;
 • Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;
 • Технологична документация за обекти (само за обекти, които произвеждат храни- трайни и нетрайни сладкарски изделия, печива и др.);
 • Мониторинга програма за  изследване на приготвяните храни;
 • Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите и проект на етикети за производствата;
 • Проект на етикети  за продукти, които се дистрибутират до други търговски обекти.
 • Програма за акриламид- необходима е ако приготвяте пържени и печени картофи, тестени изделия, хлебни изделия, палачинки с брашно (по- дебели), (изискване от 2018г.)

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

Това са основните изисквания за регистрация на обект за вегетариански и веган храни Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни на хора, които искат да регистрират обект за приготвяне и предлагане на вегетариански храни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.

Напиши коментар

error: Съдържанието е с авторски права !!!