консултант-експерт: Валя Бойчева

HACCP-SISTEMI.BG

+359 988 357 062
valya.konsult@gmail.com

Блог

Image thumbnail

Блог

Изисквания за откриване  на обект за приготвяне на царевица на пара

Царевицата на пара е вкусна, здравословна и е любим продукт на деца и възрастни.
За да се приготвя царевица на пара е необходимо да имате фирма и да регистрирате в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) един от следните видове обекти:
– Подвижен обект (количка, каравана, кемпер и др.);
– Павилион;
– Бърза закуска;
– Кулинарен магазин.
Основни изисквания за узаконяване на обектите:
• За подвижен обект „Количка за царевица на пара“ е необходимо да получите разрешение за поставяне от община, управител на пазар или от собственика на мястото, където искате да разположете съоръжението.
• За подвижен обект „Кемпер“, „Каравана“ и друг подобен е необходимо автомобила да е регистриран в КАТ, като „специален автомобил“. На всяко място, на което поставяте подвижния обект трябва да имате разрешение за престоя.
• За павилион, бърза закуска или кулинарен магазин е необходимо да имате документ, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Документите по ЗУТ са следните:
– Разрешение за поставяне по чл. 56 от ЗУТ (за временни преместваеми обекти);
– Удостоверение за въвеждане в експлоатация по чл. 177, ал. 3 от ЗУТ;
– Разрешение за строеж по чл. 41, ал. 1 от ЗУТ за временни, второстепенни постройки.
– Друг документ, който удостоверява, че обекта не подлежи на въвеждане в експлоатация (издават се за търговски помещения в по-стари сгради, които са построени преди 2000г.)
Изисквания за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ):
ОДБХ има във всеки областен град, като в страната са общо 28 и всички са на подчинение Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В ОДБХ се подават следните документи:
1. Заявление и списък с групи храни (образец КХ 1 на БАБХ и приложение 1 към него „Списък с групи храни“);
2. Договор за наем или документ за собственост (при необходимост);
3. Разрешение за поставяне;
4. Документ по ЗУТ;
5. Талон за автомобила (за кемпери, каравани и др.);
6. Документ за платена държавна такса.
След подаване на документите не може да започнете работа по-рано от 14 календарни дни, като се брои от деня на подаване, съобразно изискванията на чл. 26, ал.2, т.11 от Закона за храните, обн. в ДВ. бр.52/2020г., изм. и доп. ДВ. бр.13/2021г.
При подаване на документите декларирате в заявлението, че имате разработени документи за безопасност на храните, които за обект за приготвяне на царевица на пара са следните:
1. НАССР процедури за анализ и контрол на критично-контролните точки;
2. Система за самоконтрол свързана с прилагане на добрите търговски и хигиенни практики (включва 9 програми);
3. Контролни карти и чек листи;
4. Мониторингова програма (изисква се само в гр. София).
Ние разработваме професионално изброените документи за безопасност на храните.
Изисквания към инспекцията по труда:
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.
Общи хигиенни изисквания за устройство на обекта за приготвяне и предлагане на царевица на пара:
За подвижните обекти (колички, кемпери, каравани и др.) се изисква да се осигури мивка с резервоар и загряващо устройство за водата.
За павилиони, бързи закуски и кулинарни магазини се изисква единична или двойна мивка с течаща топла и студена вода.
Необходимо е в обектите за приготвяне на царевица на пара да осигурите хладилно съоръжение за съхранение на суровините- царевица, майонеза, сосове и др.
Ако снабдявате с по-голямо количество царевица осигурете нискотемпературно хладилно съоръжение (фризер).
За колички, кемпери, каравани и други подвижни обекти се допуска осигуряване и само на хладилна чанта.
За суровините (сол, захар и др.), които не изискват хладилни условия за съхранение е необходимо да осигурите рафтове или затворени шкафове.
Еднократните чаши, лъжици и салфетки се съхраняват в затворени пространства, които може да са кутии, торби, шкафове и др.
За съхранение на препаратите за почистване се осигурява изолирано пространство или шкаф.
За съхранение на лични вещи и облекло на персонала се осигурява изолиран кът с гардероб или закачалки за обекти тип: магазин, павилион и бърза закуска, а за подвижни обекти, като колички, кемпери, каравани и др. се осигурява шкаф или кутия.
Това са основните изисквания за регистрация на обекти за приготвяне на царевица на пара. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадете на посочените телефони.

Коментари

  • януари 31, 2024
    reply

    Таня Георгиева

    Моля за съдействие аз съм гражданин на община Несебър.Желая да продавам царевица за себе си и искам да взема тротоарно право за летния сезон2024г.Тротоарно право място където да има добър човекопотоп.Тъй като не разполагам с преместваема чешма и това е голям проблем аз съм достатъчно отговорно лице надявам се да ми окажете пълна подкрепа.

  • януари 23, 2025
    reply

    Марин

    Здравейте.Като човек който прави тези съоръжения, като царевица на пара.Какви документи са ми нужни за продажба на царевица на пара
    Като се има предвид, че съм пенсионер/трудно подвижен.

  • февруари 19, 2025
    reply

    Мария

    Здравей те искам да започна с бизнес на колела ще помогне те ли

  • февруари 19, 2025
    reply

    Мария

    Здравей те искам да започна с бизнес на колела

Напиши коментар

error: Съдържанието е с авторски права !!!